TIPS FÖR LYCKAD BADRUMSRENOVERING

Ibland får vi frågan om man som kund kan göra något själv för att förbereda en badrumsrenovering så att allt blir bra och smidigt. JA, Det kan man!

Läs mer

Ritningar är nyckeln i tankeprocessen och senare genomförandet av ett badrumsprojekt. De kan vara enkla, men gärna skalenliga. Glöm inte lådor och den plats de tar vid utdrag. Fundera på hur du ska ta dig in i duschen och vilken typ av duschdörrar som blir bäst. Rita gärna upp varje vägg (med strömbrytare, handdukstork, blandare, etc). Man kan be om hjälp i kakelvaruhus, men det är viktigt att Ni själva är engagerade i planerandet och förstår ert rum och era behov. Du behöver ca 35-40 cm ledigt utrymme på varje sida från centrum av WC för att sitta bekvämt.

Om det råder osäkerhet kring vad du får plats med i badrummet, vänta med beställning, och vänta i synnerhet med att välja duschdörrar. Kom ihåg att befintliga mått på badrummet kommer att förändras. Ofta minskar badrummet med ca 1-2,5 cm per vägg! Detta då väggar förstärks och rätas upp för plattsättning. Det är bättre att beställa för mycket kakel än för lite, så att man får samma bränning och slipper fördröjningar. Ofta kan man lämna överskottet efteråt.

I Sverige är standarden för avståndet mellan kallt och varmt vatten 160 mm. I övriga Europa 150 mm. Vissa blandare för utanpåliggande har cc40 mm. Om du ska ha färg på blandaren (mässing, koppar, svart, guld) och önskar blandarfäste i samma färg är det viktigt att planera för detta. Standard krom kan vi leverera omgående vid montering. Om rör ska läggas inne i väggen är det viktigt att veta om du ska köpa blandare cc150 eller cc160 så att rör kommer ut på rätt avstånd från varandra.

Spegelskåp med belysning kräver oftast ström på ca 185 cm från golvet (utgången hamnar då bakom skåpet). Ska du ha lampa ovanför spegeln eller spegelskåpet kan det bli aktuellt att lägga ledarna mycket högre. Det är därför bra om du vet vad du planerar för. Ska det vara ljus i spegelskåpet? Ska det vara lampa ovanför eller kanske på sidorna av spegeln?

Dimmer kan antingen läggas i tangenten (tryckdimmer) eller se ut som ett vred (skruvdimmer). Det senare är dyrare och kräver en separat dosa. Du kan ha två tangenter i samma dosa om du väljer tryckdimmer. Originaltermostat till golvvärme kan monteras ihop med strömbrytare i samma panel. Detta förutsätter att det inte är en rund ram som ”Renova”. Runda termostat finns visserligen i ”Renova”-stil som tillval, men garantin gäller då inte från tillverkaren av golvvärmeslingan.

Regler för våtrum gör vissa lösningar omöjliga. Exempelvis kan vi inte placera dusch i det hörn av badrummet där försörjande vattenrör går ut ur väggen. Rörgenomförningar bör inte finns i duschzonen. Korrekt renovering av ditt badrum kan innebära åtgärder på din bostadsrättsförenings installation. Exempelvis kan WC-avlopp behöva flyttas ut från vägg (ska vara 6cm från vägg) för att möta dagens krav. Ibland kan inte sådant lösas billigt, och föreningen vill inte bekosta arbete på avloppstammen. WC-röret får då oftast lämnas där det är.

Billig badrumsrenovering?

Badrumsrenoveringar är generellt inte billiga på grund av entreprenörens stora ansvar och de olika kompetenser som ska in i projektet på kort tid. Ibland går det dock att pressa prislappen på offerten för arbete och material så att det ändå blir en någorlunda billig badrumsrenovering.

Läs mer

Flytt av WC-avlopp är svårt och ibland ”omöjligt”. Exempelvis i ett betongbjälklag i en bostadsrättsförening. Oftast tvingas vi säga nej till detta eller måste ta höjd prismässigt för komplikationer som kan uppstå. Golvstående WC är oftast billigare än vägghängd (både i material och arbete). Dock kan det ibland vara så att en vägghängd WC hjälper komma runt andra problem som måste lösas vid en renovering. Villor med källare är oftast lättare att förändra avlopp i än flerfamiljehus. 

Väggnära avlopp är alltid dyrare än ett traditionellt avlopp. Av de väggnära är linjeavlopp dyrare än hörnbrunnar. Med traditionella avlopp menas ett som centreras i duschutrymmet. Idag kan man välja vackra rostfria galler till dessa eller använda klinkerramar som skapar diskreta lösningar. Billigast blir ett traditionellt avlopp med rostfritt galler.

En infälld hylla i en vägg skapar mycket arbete och kommer påverka projektets budget märkbart. Som alternativ har vi idag rostfria hyllor som ibland kan monteras i kaklets fogar, eller olika hyllpåbyggnader till duschdörrar och deras stolpar.

Natursten, fiskbensmönster, mosaik, och handslagna plattor är vackra inslag i ett badrum. Speciellt om de avslutas utan hörnlister. Dock är det inga inslag som gör prislappen lägre. Vill man bara ha ett prydligt och säkert badrum till ett bra pris bör man vända blicken åt 20×40, 30×60, 60×60 på vägg och mindre format kring brunnen eller hela golvet – exempelvis 15×15. Avslut i ytterhörn med aluminiumlister.

Ett väl förberett underlag är oftast bra för att minska entreprenadens osäkerhet, och därmed sänka priset på offerten. Skalenliga ritningar med inritade strömuttag, strömbrytare, brunnens placering, lampornas placering, etc – är bokstavligen guld värt. Det kan vara kråkfötter och ritat för hand, bara informationen finns där.

Verkligheten kan vara sådan att förutsägbarheten är liten. Man vet inte hur vattenstammar är dragna, eller om det finns tillräckligt djup i bjälklaget för väggnära avlopp. Det kanske inte heller går att veta vad förre ägaren har dolt bakom kaklet. Projektet är då tämligen levande och vissa beslut måste skjutas framåt tills rivningen är färdig. En signalerad vilja att lösa problem med alternativa lösningar kan vara avgörande för priset.

Inspiration & rabatt
inför badrumsrenovering

Bra inspirerande utställningar när du ska renovera badrum i Malmö.
Psst! Handlar du på dessa ställen genom oss fixar vi leverans och rabatt!
Meddela i butiken att varorna ska faktureras AB Jendrekson.

VBET apostas esportivas no Brasil

VBET está atualmente fazendo ondas no Brasil com sua mais nova plataforma de apostas. A VBET tem aumentado constantemente seu alcance no mercado brasileiro e lançou recentemente um site de apostas dedicado - conferenciabrasileiraapl.com - que oferece uma variedade empolgante de eSports, esportes e jogos no estilo cassino para seus jogadores. A oferta única da VBET abriu caminho para uma nova geração de apostadores no Brasil; aquele que busca uma experiência mais semelhante a um cassino online do que aos cassinos tradicionais de tijolo e argamassa. O VBET fornece essa experiência com métodos de pagamento confortáveis e suporte ao cliente 24 horas por dia, 7 dias por semana, para que os clientes possam se sentir seguros ao jogar no VBET. Com a expansão do VBET pelo Brasil, parece que os jogadores brasileiros terão ainda mais opções na hora de apostar, tornando o VBET líder em soluções modernas de apostas online no país.

jendrekson-badrumsrenovering